بررسي صندلي طبي يا ارگونوميك
در اين مقاله قصد داريم به بررسي صندلي طبي يا صندلي ارگونوميك بپردازيم.
ارگونوميك در واقع به كار بردن دانش مهندسي، به منظور طراحي و توليد ابزارها و وسايلي براي رفاه و سلامت فيزيكي انسان با توجه به ظرفيت ها و توانايي انسان ها مي باشد. ارگونومي اجزاي مختلفي دارد كه ما به بخش ارگونومي سخت افزار مي پردازيم كه صندلي ارگونوميك را در بر مي گيرد.
همانطور كه پيداست امروزه زندگي اكثر افراد جامعه صرف نشستن پشت ميز كار و كامپيوتر خود مي شود و مي دانيم كه صندلي در طول دوره كار و فعاليت ما نقش مهمي را در سلامتي ستون فقرات ايفا مي كند. برخي از مديران شركت ها و ادارات براي ايجاد فضايي سالم تر و استاندارد به جهت رضايتمندي، سلامت و افزايش بازدهي كاركنان و خود از صندلي ارگونوميك استفاده مي كنند.
چرا بايد از صندلي طبي يا ارگونوميك استفاده كرد ؟
استفاده از صندلي هاي طبي در واقع يكي از مهم ترين مسائلي است كه امروزه انسان به علت پيشرفت تكتولوژي و جلوگيري از آسيب هاي جسماني به آن توجه مي كند. زيرا همانطور كه ميدانيم كاهش سطح خستگي، سلامتي جسماني و راحتي در ارتقا سطح كاري و عملي افراد بي نظير است.
جالب است بدانيد امروزه نوعي صندلي ارگونوميك يا همان صندلي طبي وارد بازار شده است، كه از طريق گرما درماني توسط مخزن آبي كه در آن ها تعبيه شده است مي توانند به بهبود و درمان افرادي كه از ديسك كمر رنج مي برند، بپردازد.
انتخاب درست يك صندلي طبي مي تواند شما را از آسيب هايي نظير كلافگي ناشي از درد گردن، درد هاي موجود در ناحيه پا و زانو، در طول زندگي ايمن سازد. نكته قابل توجه اين است كه صندلي هاي ارگونوميك بسياري در بازار وجود دارند كه تنها نام آن ها ارگونوميك مي باشد و هيچگونه استانداردي در آن ها رعايت نشده است.
اطلاعات بيشتر را در مقاله 10 نكته طلايي براي خريد صندلي مطالعه بفرماييد.
انواع صندلي طبي يا ارگونوميك
خوب است بدانيد صندلي طبي با توجه به طيف وسيعي از افراد طراحي و توليد مي شود و هيچ تضميني براي اينكه يك صندلي براي همه افراد مناسب باشد وجود ندارد و فرد بايد نسبت به اندام و وضعيت شغلي و محيط كاري خويش آن را انتخاب كند. به عنوان مثال فردي را در نظر بگيريد كه از لحاظ اندامي كوتاه مي باشد و دستهاي كوتاهي دارد، اين فرد نمي تواند از يك صندلي با دسته هاي بلند استفاده كند. به طور كلي يك صندلي تنها زماني ارگونوميك محسوب مي شود كه هم از لحاظ ابعاد بدني هم از لحاظ شرايط كاري متناسب با فرد باشد و هنگام استفاده از صندلي طبي احساس راحتي و آسايش داشته باشد.
استاندارد صندلي طبي يا ارگونوميك
شايد اين سوال را از خود بپرسيد كه چگونه مي توان يك صندلي طبي يا ارگونوميك مناسب براي خود انتخاب كرد؟.
اولين گام براي جلوگيري از آسيب هاي جسماني افرادي كه بيشتر ساعات روز را پشت ميز مي گذرانند انتخاب صندلي
مناسب مي باشد كه با توجه به علم ارگونومي، توليد صندلي طبي اين زمينه را براي افراد فراهم كرده است. شما مي توانيد با در نظر گرفتن طراحي صحيح اين نوع از صندلي ها به انتخاب درست و مناسب صندلي ارگونوميك دست يابيد.
1. طراحي صندلي هاي ارگونوميك يا طبي بايد به گونه اي باشد كه فرد هنگام نشستن بر روي آن پاها و همچنين بازوهايش به حالت عمود، ران ها، كف پا و همچنين ساعد نيز در حالت افقي قرار گيرند.
2. همچنين طراحي بايد به گونه اي باشد كه صندلي از قدرت بالايي برخوردار باشد تا بتواند نگهداري فرد در وزن هاي بالا را به خوبي كنترل كند.
3. اين نوع صندلي ها بايد به گونه اي طراحي و توليد شوند كه از منقبض شدن خون در قسمت زانوها جلوگيري كند تا فرد بتواند احساس راحتي داشته باشد به اين صورت كه بخش مياني صندلي طبي به گونه اي باشد كه به حركت و چرخش خون در زانوها كمك كند در واقع هنگام بلند شدن از روي صندلي احساس خشكي و درد در زانو ها نداشته باشد.
4. از ديگر ويژگي هايي كه در اين نوع از صندلي ها وجود دارد اين است كه حتما از پشت گردني برخوردار است كه كاربر بتواند با استفاده از آن درد ايجاد شده در گردن را به صفر برساند. معمولا جنس پشت گردني در صندلي طبي از نوع مش يا همان توري مي باشد كه در حين زيبايي از عرق كردن در ناحيه گردن جلوگيري مي كند و همچنين سبب افزايش گردش هوا مي گردد.
لازم به ذكر است كه خيلي از افراد با اينكه هزينه هاي زيادي براي صندلي ارگونوميك تقبل مي كنند اما از درد هاي زيادي در ناحيه گردن، زانو و كمر رنج مي برند، پس براي جلوگيري از اين اتفاق بايد به درستي از اين نوع صندلي استفاده كنيد. طرز نشستن روي صندلي ارگونوميك يا طبي بسيار مهم مي باشد. البته نا گفته نماند كه برخي از كارخانه جات در طراحي و توليد صندلي طبي همه نكات براي يك توليد مناسب و مرغوب را رعايت نمي كنند. به طور مثال اگر در ساخت اين صندلي دقت لازم به عمل نيايد ممكن است صندلي دچار وارونگي شود.
نكات مهم هنگام خريد صندلي طبي يا ارگونوميك
براي انتخاب و خريد يك صندلي طبي يا ارگونوميك مناسب و با كيفيت لازم است چند نكته مهم را در نظر بگيريم كه در اينجا به آن ها اشاره مي كنيم:
ارتفاع صندلي طبي
زماني كه كاربر بر روي صندلي مي نشيند بايد اين امكان را داشته باشد كه بتواند ارتفاع صندلي را متناسب با قد خود تنظيم كند طوري كه كف پاهايش به زمين برسد يا بتواند به راحتي پاهاي خود را دراز كند كه اين كار به وسيله يك اهرم گازي صورت مي پذيرد. اصولا يك ارتفاع مناسب در صندلي ارگونوميك با توجه به ميانگين قدي افراد بين 40.45 تا 53.35 مي باشد.
نشيمنگاه صندلي طبي
عرض نشيمنگاه صندلي ارگونوميك بايد حدود 42 تا 50 سانتي متر در نظر گرفته شود به طوري كه حدود 2 تا 3 سانتي متر از ران ها پهن تر باشد و طول نشيمنگاه (از جلو تا عقب صندلي) حدود 37 تا 43 سانتي متر باشد كه البته براي افراد با وزن بيشتر بايد طول و ارتفاع نشيمنگاه بيشتري در نظر گرفته شود.
همچنين براي جلوگيري از سر خودن كاربر از روي صندلي يك فرو رفتگي سطحي به همراه لبه كه به حالت گرد مي باشد در جلو صندلي وجود داشته باشد و از روكش هايي استفاده شود كه، از ليز خوردن كاربر جلو گيري مي كنند. مانند روكش هاي چرم، پارچه اي مرغوب يا مش كه باعث تهويه هوا نيز مي شود.
اطلاعات بيشتر در مورد روكش مناسب را مي توانيد در مقاله روكش صندلي اداري مطالعه نماييد.
تكيه گاه و گودي كمر
ميدانيم ستون فقرات بدن به صورت منحني شكل مي باشد و يك صندلي ارگونوميك مناسب بايد اين انحنا يا گودي كمر را در ارتفاع 14 تا 21 سانتي متري از پايين، پر كند، كه كاربر حين استفاده از صندلي در طول روز دچار آسيب هاي احتمالي در قسمت پايين ستون فقرات نشود.
پشتي صندلي ارگونوميك بايد به گونه اي طراحي شود كه به راحتي قابل تنظيم باشد و فرد در هر زاويه اي آن را تنظيم نمايد. همچنين بايد از روكش هاي مناسب در قسمت تكيه گاه صندلي استفاده كرد تا بتواند از تعريق و ايجاد ناراحتي در قسمت كمر جلوگيري نمايد.
دسته صندلي
قابليت تنظيم دسته هاي صندلي طبي يكي از مهمترين قسمت ها در اين نوع صندلي ها مي باشد. زيرا باعث رفع خستگي دست ها و شانه ها مي شود و هم سبب جلو گيري از صدمه به مچ ها و افتاده شدن شانه ها در طول فعاليت كاربر مي شود. رويه بكار برده شده براي دسته هاي اين نوع صندلي اغلب از جنس پلاستيك هاي مطلوب و چرم هاي طبيعي مي باشد.
پايه صندلي طبي
پايه هاي صندلي ارگونوميك پنج چرخ مي باشند كه بهتر است از پايه هاي آلومينيومي يا فولادي كه از دوام و مقاومت بيشتري برخوردار هستند استفاده شود. همچنين مناسب است در اين صندلي از چرخ هاي بي صدا يا همان دور پي يو استفاده شود. پايه هاي اين صندلي به صورت متحرك مي باشد تا كاربر بتواند به راحتي در هر جهتي حركت داشته باشد.
مكانيزم صندلي طبي
همانطور كه درمقاله قطعات صندلي اداري توضيح داديم، مكانيزم صندلي يكي از مهمترين قطعات صندلي مي باشد. در صندلي ارگونوميك از مكانيزم سينكرون استفاده مي شود تا كاربر بتواند به راحتي تكيه گاه و نشيمنگاه را در زاويه دلخواه خود به حركت در بياورد و همچنين در هر نقطه اي كه دوست دارد، آن ها را ثابت كند.
نتيجه گيري
1- به هر نوع صندلي با نام ارگونوميك يا صندلي طبي اعتماد نكنيد.
2- همان صندلي طبي يا ارگونومي خود را بر اساس مكان، شغل و ابعاد بدني خود انتخاب كنيد.
3- اگر از ديسك كمر رنج مي بريد از صندلي هاي طبي كه داراي مخزن آب هستند براي بهبود و گرمادرماني استفاده كنيد.
4- طراحي اين نوع از صندلي ها بايد به گونه اي باشند كه باعث گردش خون در زانو ها شوند.
5- يك صندلي طبي داراي ارتفاع، تگيه گاه و دسته صندلي قابل تنظيم مي باشد.
6- جنس روكش هاي استفاده شده در صندلي ارگونوميك بايد از نوع ضد تعريق يا توري باشد كه هوا را به خوبي جريان دهد.
7- از چرخ هاي بي صدا و روان در اين نوع صندلي ها استفاده مي شود، و مكانيزم يك صندلي ارگونوميك مناسب از نوع سينكرون مي باشد.
8- صندلي طبي بايد، تكيه گاه منحني متناسب با كمر و ستون فقرات براي پر گردن و گودي كمر داشته باشد.
- چهارشنبه ۰۳ مرداد ۹۷ ۲۲:۵۹ ۴۶ بازديد
- ۰ نظر